Mariann

Mariann

Mintea umană

Hmmm, mintea umană. Cred că de fapt ăsta e cel mai mare mister. Daca am reuşi să dovedim câtuşi de puţin originile minţii umane, cred că am găsi şi răspunsurile celorlalte întrebări existenţiale, iar lumea ideilor s-ar transforma într-o lume al adevărurilor absolute. Sunt sigur că ar fi nasol să fim fiecare câte un mic zeu în sinea fiecăruia. Să avem fiecare puterea de a crea cu ajutorul minţii. Fiecare dintre noi şi-ar crea propriul său univers. Fiecare univers ar deveni unealta minţii individuale. Fiecare minte ar deveni o singularitate într-un întreg al tuturor universurilor mentale. Sunt sigur că vă este greu să întelegeţi la prima citire ce vreau să exprim, de fapt e greu să intraţi în mintea mea. Dar vă asigur că eu am intrat deja în minţile voastre încă de la primul cuvânt pe care la-ţi citit. Să ne înţelegem bine de la început. Fiecare cuvânt-idee pe care eu o exprim, fiecare cuvânt-idee pe care voi o citiţi, este ca şi cum mi-aţi dat voi puterea să intru în mintea voastră şi să mai adaug câteva întrebari lângă celelate întrebări pe care alţii vi le-au bagat în cap înaintea mea, cu voia sau fără voia voastră. Dar nu vă speriaţi căci până la finalul cărţii tot eu am să vă răspund la câteva mii de întrebări ale căror răspunsuri v-au ocolit.

Haideţi să fim realişti, mintea umană este creată de aşa natură încât să poată fi manipulată. Fiecare minte individuală poate fi manipulată de o altă minte individuală, cu condiţia ca mintea manipulatoare să fie la un nivel superior minţii manipulate. Manipularea se poate traduce şi ca puterea de convingere a unui individ faţă de celalat, ceea ce înseamnă că, condiţia pe care am menţionat-o mai sus nu este o regulă absolută. În matematică de fapt nu există nici o regulă absolută. Totul este relativ, totul este statistic, iar lumea ideilor în care trăim azi devine din ce în ce mai mult o lume a ideilor statistice. Revenind la realitate, în acest univers fizic lucrurile sunt absolute, deşi ne raportăm la o realitatea fizică statistic relativă. E ca şi mintea umană. Deşi mintea umană individuală este absolut-singulară, mintea umană colectivă e de-a dreptul relativ-comună.

Momentul în care o ipoteză relativă începe să fie crezută de tot mai mulţi indivizi, încet, încet, ea devine o constatare relativă şi poate să devină un adevăr absolut, cel puţin pentru o minoritate. Vorba lui Einstein totul este relativ în universul fizic. Atunci pentru ce ne mai chinuim să găsim adevărul absolut ? Vedeţi, Einstein a convins o majoritate că totul este relativ, iar acea majoritate îndoctrinată în diverse concepte şi idei încercă să gasească în continuare adevărul absolut. Mie mi se pare amuzant, chiar de-a dreptul amuzant. Şi mai amuzantă de atât mi s-a părut cartea Universul într-un singur atom(Dalai Lama) când am citit că cei mai mari oameni de ştiinţă(cele mai luminate minţi), de când cu toată fizica particulelor, au apelat la Dalai Lama în disperarea lor de a întelege misterele cuantelor experimentate în interiorul atomului. Oare de ce nu au apelat la Papa de la Roma ? Mda, ăsta e un adevăr absolut, oamenii de ştiinţă împreună cu Dalai Lama, organizează în India, la reşedinţa acestuia, anual, conferinţa Dalai Lama and Mind and Life — Mind & Life Institute. Abia aştept să văd ce părere o să aibă Papa de la Roma vis a vis de rezultatele acestor întruniri, nu de alta dar deja ştim părerea lui despre existenţa extratereştrilor, aceştia cică s-ar putea să existe.

Advertisements
%d bloggers like this: